Ψηφοδέλτια ΝΔ: Οι νέες αφίξεις, οι αποχωρήσεις και τα πολιτικά… ανοίγματα

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν χθες των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας, καθώς δόθηκαν στη δημοσιότητα 268 υποψήφιοι που δεν είναι νυν βουλευτές και ετοιμάζονται να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών. Από την Νέα Δημοκρατία μιλούν για ψηφοδέλτια που είναι ανανεωμένα κατά 50% και εστιάζουν στο γεγονός πως ο μέσος όρος των νέων υποψηφίων είναι τα 44 έτη. Το τελευταίο που μένει να κλείσει είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα ανακοινωθεί μετά το Πάσχα και στόχος είναι να υπάρχουν και υποψηφιότητες που να «κοιτάνε» σε ένα κεντρώο κοινό.

Δυναμική είναι η παρουσία στα ψηφοδέλτια μελών του υπουργικού συμβουλίου που τώρα δεν είναι βουλευτές αλλά στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιοι. Ειδικότερα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης κατεβαίνει στην Α Αθηνών, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης είναι υποψήφιος στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας, ενώ τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Σ. Πέτσας όσο και η υφυπουργός Τουρισμού Σ. Ζαχαράκη είναι στα ψηφοδέλτια της Ανατολικής Αττικής. Απο το υπουργείο Εργασίας η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα πρόνοιας, Δ. Μιχαηλίδου θα είναι υποψήφια στην Α Πειραιά και η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα δημογραφικής πολιτικής, Μ. Συρεγγέλα στον Δυτικό τομέα της Αθήνας. Επίσης, ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος κατεβαίνει στην Μαγνησία.

Να σημειωθεί εδώ πως στα ψηφοδέλτια του κόμματος είναι και ονόματα που σηματοδοτούν τα πολιτικά «ανοίγματα» και έχουν ως στόχο να μιλήσουν σε ένα ευρύτερο ακροατήριο. Για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα, η δικηγόρος Άννα Ροκοφύλλου (κόρη του πρώην υπουργού Χρήστου Ροκόφυλλου) είναι υποψήφια στην Α Αθήνας, ο Απόστολος Σπυρόπουλος (γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτου Σπυρόπουλου) κατεβαίνει στην Αρκαδία.

Στα γαλάζια ψηφοδέλτια δεν θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που έχει ανακοινώσει πως δεν σκοπεύει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Πιθανότατα τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θα κάνει περιοδεία στη Θεσσαλονίκη θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του στην συγκεκριμένη περιφέρεια (ενώ ήδη έχει πει πως θα είναι υποψήφιος στον Έβρο και στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας).

Από την Νέα Δημοκρατία θέλουν να ρίξουν το βάρος στη Βόρεια Ελλάδα για να περιορίσουν τυχόν διαρροές κυρίως προς τα δεξιά. Να σημειωθεί εδώ πως στην Α Θεσσαλονίκης θα είναι υποψήφιος ο δημοσιογράφος Δημήτρης Βενιέρης που είναι αδελφός του Κυριάκου Βελόπουλου.

Από εκεί πέρα όσον αφορά στα γαλάζια ψηφοδέλτια δεν σκοπεύσουν να είναι υποψήφιοι τέσσερις απο τους νυν βουλευτές: ο Γιώργος Βαγιωνάς, ο Κώστας Τζαβάρας, ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης, και η Γεωργία Μαρτίνου. Κανονικά θα είναι υποψήφιος στις Σέρρες ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής. Τέλος φαίνεται πως έχει ανοίξει ο δρόμος για υποψηφιότητα του Θ. Χειμάρα.

Άρωμα γυναίκας στα ψηφοδέλτια

Μία σειρά υποψηφιοτήτων που έχουν και συμβολισμούς ανακοινώθηκαν χθες, ενώ από την Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζεται πως το 42% όσων θα ριχθούν στο κυνήγι του σταυρού είναι γυναίκες. Ενδεικτικά να σημειωθεί πως στο Ηράκλειο κατεβαίνει η Θεονύμφη Πασπαλάκη (που πρόκειται για μια γυναίκα που έχει χάσει το χέρι της σε τροχαίο στην προσπάθεια να σώσει τον γιο της), στο Ρέθυμνο είναι υποψήφια η νοσηλεύτρια Άρτεμις Νικηφόρου νοσηλεύτρια (που όταν ξέσπασε η πανδημία του Covid πήγε από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη ως εθελόντρια), στην Α Αθήνας κατεβαίνει η δικηγόρος Φαίδρα Τσαλαχούρη (αναπληρώτρια γραμματέας στη Γραμματεία ΑΜΕΑ του κόμματος).

Ποιοι μπαίνουν μπροστά στην μάχη της επικοινωνίας

Τον κρίσιμο ρόλο του εκπροσώπου στην προεκλογική περίοδο θα αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, καθώς ο Γιάννης Οικονόμου θα είναι εκ νέου υποψήφιος στη Φθιώτιδα (και άρα υπάρχει περιορισμός στις εμφανίσεις). Επίσης, δυναμική είναι η παρουσία του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλου Μαρινάκη, που είναι ένα από τα πρόσωπα της νεότερης γενιάς του κόμματος.

Σχετικά με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας από την κυβέρνηση αναμένεται να συμμετάσχει σε αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για τον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη.

Σχετικά